Puumala Suomeksi Puumala In English Puumala Na Russkom German

Aktiviteetit

Aktiivisen lomailun ystäville Puumala tarjoaa tekemistä ympäri vuoden. Puumalassa on mm. hyvät melonta- ja patikointimahdollisuudet. Jos yhdistyselämä kiinnostaa, Puumalan Luontoretkeilijät ry järjestää retkiä ja tapahtumia. Lisätietoja toiminnasta tästä linkistä.

Kalastus

 

Kiinnostaako kalastus ja kalajutut? Puumalan puhtaat vedet ovat vain kolmen tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta.

Kalastuspalveluista ja majoituksesta löydät tietoa uudesta Kalasta ja mökkeile Puumalassa -esitteestä.

Puumalan virkistyskalastusalue: Pinta-ala n. 28 000 ha Saimaalla Puumalan kalastusalueella.
www.puumalankalastusalue.net

Lupamyynti:

 • Puumalan Konepiste (015) 468 1416
 • Neste Puumala (015) 468 1131
 • Okkolan Lomamökit, Niinisaari 0500 259 378
 • Loma-Autio, Viljakansaari 040 752 6910
 • Reposen Lomamökit, Hurissalo 0500 651 509
 • Sale Hurissalo (015) 2062 230

Lisätietoja: Tapio Laine 040 515 3903

 

Kalastusmatkat

 

Nestorinranta järjestää Lietvedellä heittokalastus- ja uisteluretkiä. Lue lisää.

Opastettuja uistelu-ja veneretkiä Etelä-Saimaan alueella järjestää
PK-Kalamatkat 0500 860032. Vene Beneteau Antares 650 + Suzuki 90 hv.
www.pk-kalamatkat.com


Saimaan Kalamatkat palvelee myös Puumalassa. Katso Saimaa Fishing Travels, joka on vuoden 2014 kalastusmatkailuyritys Suomessa.

 

Geokätköily

Giwimiehen leikkikenttä, Sourunniemen neito ja Jallun aarre...? Geokätköilyn Puumalan piilot löytyvät tästä linkistä.

 

Puumala Golf

Puumalan Viljakansaareen avattiin golf range kesäkuussa 2007. Rangen lisäksi alueella on nyt 9-väyläinen golfkenttä, josta löytyy par 3, par 4 ja par 5 väylät. Puumala Golf on "pay and play -kenttä" eli green fee maksetaan itsepalvelukassaan ja pelaamaan pääsee myös ilman Green Cardia kokeneen pelaajan kanssa. Puumalan keskustasta kentälle on matkaa Imatran- ja Viljakansaarentietä pitkin n. 23 km. Voit tulla pelaamaan myös veneellä! Kentän vieraslaituri on ainoastaan 500 metriä Puumalan-Savonlinna laivareitiltä etelään. Kentällä on välineiden vuokrauspalvelua sekä kurssitoimintaa. Uusi caddie master toimisto avattiin kesäkuussa 2016. Katso Puumala Golfin kotisivut tästä.

 

 

Uimarannat ja uimapaikat

Puumalan kirkonkylässä on kolme uimarantaa. Sappulan rantaan on opastus Sappulantieltä. Vierassataman Veeran ranta (veneilijöiden huoltotilojen yhteydessä) on avoinna kaikille uimareille. Talviaikaan Veeran saunan tilat ovat mm. Puumalan avantouimarien käytössä (Marja-Liisa Markkanen (vain tekstiviestillä 050 590 1149). Kotiniemen asuntoalueella sijaitsee pieni hiekkaranta kotisataman poukamassa.

Puumalan saaristossa on monia hiekkarantoja, joissa voi viettää aikaa jokamiehenoikeuksien turvin. Mm. Rokansaaressa on upeat rannat (huom. veden korkeus vaihtelee), Pistohiekalla ja Heinäsensaaren Laajahiekalla kelpaa uida ja ottaa aurinkoa.

 

Rokansaari. Kuva Matti Vainikka.

 

Pyöräreitit

 

Pyöräillen Puumalassa -kartta esittelee seitsemän suositusreittiä Puumalan parhaille paikoille.

Kesällä 2017 avautui Puumalan saaristoreitti - 60 kilometriä kaunista Saimaan luontoa ja persoonallisia matkailupalveluja matkan varrella.  Reitin palveluesite 2018 kertoo lisää upeasta saaristoreitistä. Kartan voit ladata täältä.

Jos haluat vuokrata tavallisen tai sähköavusteisen pyörän soita p. 044 975 9586 Saimaa Bikes

www.saimaabikes.fi

Tilaa ilmainen kartta ja palveluesite matkailuneuvonnasta tuula.vainikka(at)puumala.fi

 

 

Retkeilyreitit ja hiihtoladut


Kuva: Tuula Vainikka

 

Norppapolku

Nyt pääsee lähelle Saimaan järviluontoa! Upea Norppapolku (13 km) kiemurtelee pitkin  Kitulanniemen ja Kotkatsaaren rantoja ja kallioita. Rengasreitti on merkitty keltaisin nauhoin puustoon. Polku kulkee kangasmaastossa ja osin rantakallioilla. Reitillä on myös kosteikkoja ja Kataalahdessa jyrkkä kallio ja näköalapaikka, joka ei sovellu huonojalkaisille. Kotkatsaaren itärannalla on hieno hiekkaranta ja länsirannalla Kotkatsaaren retkisataman uimapaikka (5). Retkisatamassa on myös nuotiopaikka, laituri ja puusee. Kaivannon tukinlasku- ja lastauspaikalla varoitamme mahdollisista työkoneista. Kaivannossa on myös vedenottopiste.

Tulenteko on luvallista vain tulipaikoilla ja jos sääolosuhteet sen sallivat. Muistathan että retkeilijällä on oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Leiriytyminen on kielletty polun varrella. Kunnioita ympäristöä äläkä roskaa luontoa. Mukavaa matkaa!

Patikoi omatoimisesti upeissa maisemissa Elsa Heporaudan polulla (22 km). Voit ladata kartan tai kuvauksen polusta täältä .

Kukkeistenpolun patikointireitillä voit levähtää laavuilla ja paistaa vaikka makkarat. Reitin voi aloittaa Takakujalta (6 km) tai Peippotien päästä pururadalta (n. 8 km) Lataa polun kartta tästä. Puumalassa on monia upeita luontokohteita kuten luolia ja siirtolohkareita. Loketon onkalosta, Rakokivistä ja Ryhälän Pirunkirosta löydät lisätietoa ja koordinaatit Retkipaikka.fi sivustolta jaPuumalan luontokohteita -kartasta 2016.

 

Puumalan Niinisaaressa sijaitsee Okkolan Lomamökkien Metso-hyvinvointipolku. Noin 1,5 km polku alkaa Ravintola Niinipuun pihasta ja se on kaikille avoin. Samassa saaristossa Lintusalossa sijaitsevat Nestorinrannan hyvinvointipolut (4 erilaista, 1-2.6 km). Poluille pääsee Kahvila Nestorin pihasta ja ne ovat myös kaikille avoimia.

Hyvinvointipoluilla on toiminnallisia pysähtymispaikkoja. Niiden tarkoituksena on auttaa sinua saamaan kävelystä itsellesi enemmän myönteisiä asioita kuin jos vain kulkisit pysähtymättä.

Voit tutustua Okkolan polkuun tästä linkistä ja Nestorinrannan polkuihin tästä linkistä (http://www.nestorinranta.fi/fi/luonto).

Puumalassa toimii Puumalan Luontoretkeilijät ry, jonka toiminnasta saa lisätietoja puheenjohtaja Heikki Lehtikunnakselta 050 411 5432 tai luontoretkeilijt.ry@gmail.com 

 

Suunnistusalueet:

 • Kukkeistensalon suunnistusalue ja Hiisivuoren suunnistuskartta . 
 • Karkian suunnistusalue
 • Pärehöyläkankaan suunnistusalue, Luukkola
 • Hurissalon suunnistusalue

Kirkonkylän lähiliikuntapaikka


 

Lähiliikuntapaikka on kaikille avoin ja maksuton ulkoliikuntapaikka, jossa on monipuoliset ja modernit laitteet. Kiipeilytelineiden, erilaisten keinujen jne. lisäksi ulkoilupihalla on erilaisia kenttiä pallopelejä varten. Kirkkotie 3 B.

 

Luistelualueet:

Koulukeskuksen luistelualue on valaistu klo 21.00 asti ja sopii myös pienille luistelijoille. Vauhdikkaampaa menoa voi harrastaa jääkiekkokaukalossa urheiluhallin vieressä. Vanha Puumalantie 4 C.

Sään salliessa on avoinna myös retkiluisteluväylä Sahanlahdesta seurakunnan kokouspaikkaan Särkirantaan. Tämä reitti ei ole virallinen ja sitä pidetään yllä vapaaehtoistyönä. Käyttäjät liikkuvat väylällä omalla vastuulla.

 

Laturetkireitit:

Upeat maisemat ja korkeuserot saavat mielen virkistymään. Hiihdä omatoimisesti tai hiihtoretkiporukassa Rokansalon hiihtoreiteillä (30 km ja 40 km), Lintusalon hiihtoreiteillä (15 km ja 30 km) tai Viljakansaaren patikointi- ja laturetkireiteillä (10 km ja 20 km). Katso lisätietoja tapahtumakalenteristamme.

Muita hiihtolatuja on kirkonkylällä valaistut kuntoradat/hiihtoladut (eri pituisia reittejä alkaen 3,4 km:sta aina 10 km:iin saakka). Lähtö valaistulle ladulle urheilukentän vierestä Kenttätieltä. Jäälatu menee kirkonkylä (bunkkerin ranta Pappailantiellä tai Koskenselkä) - Sahanlahti -välillä (10 km). Hurissalosta löytyy valaistu kuntorata/hiihtolatu (2,5 km).

Latureitit

 

Veneily

 

Saimaan eteläisen ja pohjoisen vesireitin risteyskohdassa on Puumalansalmen vierassatama ja aivan kylän keskustassa

 • vuoden 2002 vierassatama, kunniamaininnat vuosina 2005 ja 2012
 • Roopesatama, yli 100 laituri-, poiju- ja aisapaikkaa
 • hyvin varusteltu huoltorakennus, jossa suihkut, saunat, wc:t sekä pyykinpesu- ja kuivausmahdollisuus
 • yöpymismaksu 16/18/25 € / venekunta, sis. saunan
 • satamassa palvelee Puumalan 4H-yhdistyksen satamainfopiste 0400 929 365, puumala(at)4h.fi, avoinna 31.5. - 17.8.2019
 • lasten Norppapuisto ja leikkipuisto ovat vieraslaiturien läheisyydessä
 • kuntoilulaitteet Norppapuistossa
 • juomavesi
 • polttoainejakelupiste
 • septitankin ja pilssiveden tyhjennys
 • monipuoliset kahvila-, ravintola- ja kauppapalvelut

 

Puumalan muut vieraslaiturit

 • Koskenselän Lomakylä
 • Loma-Autio
 • Okkolan Lomamökit
 • Sahanlahti
 • Rokansaari

 

Kotisatamapaikat

Kotisatamat sijaitsevat kirkonkylällä Veeran rannassa ja Kotiniemen venesatamassa. Uusi kotisatama kirkonkylälle valmistui kesällä 2013. Kotisatamapaikkojen hinnat ovat 180-350 e/kausi. Lisätietoja Keijo Montoselta 0500 682 666, keijo.montonen(at)puumala.fi.

Vuonna 1907 rakennetun tervahöyry s/s Wennon voi varata tilausristeilylle tai unohtumattoman kesäjuhlan pitopaikaksi. Katso lisätietoja Wennosta.
Saimaata pääsee ihailemaan myös tilausristeilyalus Ms Kauniilla Veeralla

 

Veneretkiä ja pyöräilijöiden kuljetuksia

Vene- ja kalaretkiä sekä pyöräilijöiden kuljetuksia Puumalan seudulla järjestää tilauksesta Nestorinranta. Veneisiin mahtuu 2-5 matkustajaa.
Tilaukset info(at)nestorinranta.fi, 040 510 6208. Kotisivut www.nestorinranta.fi Nestorinrannan kalastusta ja veneilyä käsittelevään sivustoon pääset tästä.

Tilausretkiä Saimaalle max. 12 henkilön ryhmälle voit tiedustella Saimaan Saaristo- ja Veneilypalvelut Oy:ltä. http://www.ssvoy.fi/

Arto Keinänen ja äänetön sähkövene eli Ekopaatti tekee tilausristeilyjä myös Puumalan vesillä. Katso lisää www.lakelandgte.fi

Pyöräilijöitä kuljettaa Saimaan yli myös TK-Fishing.


Veneiden vuokrausta

 

Nyt on Puumalassa vuokrattavana matkavene Drive DC66 taloudellisella 200hv moottorilla.
Vee sijaitsee Sahanlahdessa, Lietvedentie 830.
Max 7h, takatila on sopiva viidelle henkilölle.
Vuokraa laadukas vene ja lähde nauttimaan kauniista Saimaan vesistöstä sekä kohtaa saimaannorppa matkasi varrella. Perustaidot veneilystä tarvitaan.

Lisätietoja ja varaukset:

Sahanlahti Resort

040 779 9896 / sales@sahanlahtiresort.fi

Vuokra:

800-1250 €/viikko, 295 €/vrk ja viikonloppu pe klo 14 - su klo 12 / 590 €

Veneen omistaa:
Jari Koljonen 0207 900900

http://www.knoy.com/


 

Saipar Fishing and Cruising tarjoaa räätälöityjä tilausretkiä Saimaalla. M/S La Vita e Bellassa on mukavat majoitustilat kuudelle, kaksi kylpyhuonetta, kapteeni ja laivaisäntä.
Kalastusvälineet kuuluvat hintaan. Pyydä tarjous lyhyelle tai useamman päivän retkelle: jaakko.kuntonen@nanopar.fi  +358 40 522 5635. Lataa esite tästä.

Nestorinranta vuokraa Puumalassa soutu- ja moottoriveneitä, Lintusalontie 1661, Lintusalo, 040 510 6208, ks. lisätietoa tästä.

 

Puuttuuko mökiltäsi moottorivene? Vuokraveneitä Saimaan alueella tarjoaa Fishinno. 


Melonta


 

Puumalan värikkäät saaristomaisemat, tuhannet saaret ja luodot  kutsuvat ikimuistoiselle melontalomalle. Veskansan reitit -vesiretkeilykartan avulla on helppo suunnistaa vesille. Kartan mittakaava on 1:50 000 ja se kattaa vesistöt Savonlinnan eteläpuolelta, Juvan, Sulkavan, Mikkelin, Ristiinan ja Puumalan kautta aina Suur-Saimaalle. Karttaa voit ostaa mm. Puumalan matkailuneuvonnasta 20 € hintaan. Puumalassa melontapalveluita tarjoavat Hanhiniityn Paja ja Canoe Camp Laajalahti. Melontaa ja luontoelämyksiä voit tiedustella myös Guide-Tiinalta.

Kysythän lisää 050 562 0706, puumalan.matkailu(at)puumala.fi

 

Suplautailua

Suppaile Saimaalla! Sup-lautojen vuokraus p. 050 340 3912, www.vuokraus.org/sup-lauta-puumala/

 

Liikuntapaikat

 

Kunnassa on hyvät mahdollisuudet harrastaa monipuolista liikuntaa. Kysy omaa harrastustasi urheiluseuroilta, kansalaisopistolta 040 823 0450, kansalaisopisto(at)puumala.fi tai nuoriso- ja liikuntapalveluista, 050 375 8569, virpi.tuovinen(at)puumala.fi.

Urheiluhallille ja kuntosalille saat halli- ja salikausikortit kunnan yhteispalvelupisteesta, p. (015) 8889 500.

Kirkonkylän valaistulla luistelualueella ja jääkiekkokaukalossa harrastat taitoluistelua ja pelaat jääpalloa tai -kiekkoa.

Kysy lisää urheilualueista, Virpi Tuovinen 050 375 8569, virpi.tuovinen(at)puumala.fi.

 • kirkonkylän pesäpallokenttä
 • kirkonkylän urheilukenttä
 • urheilun huoltotilat


Pelaa palloa Beachvolley-kentällä auringon armoilla ja veden liplattaessa.

 

Tennistä voit pelata kesäisin ulkokentillä ja talvella kirkonkylässä.
Puumalan tennis 88 ry:n ja Puumalan kunnan yhdessä rakentama kuplahalli otettiin pelikäyttöön lokakuussa 2003. Irtovuoroja voi varata Kahvila Kuittisesta, Keskustie 13, 050 468 1014. Kuplahalli on käytössä vain talvikaudella.

Kesäisin pelaajia palvelevat kirkonkylän tenniskentät (3 kpl hiekkatekonurmikenttiä) liikuntahallin vieressä. Vuorovaraukset, maksut ja avaimet Kahvila Kuittinen 050 468 1014. Lisäksi kunnasta löytyy kenttä mm. Sahanlahdesta, 040 7799 896.

Kysy lisää nuoriso- ja liikuntapalveluista 050 375 8569, virpi.tuovinen(at)puumala.fi.

Pulahda virkistävän Saimaan sineen Sappulan uimalassa tai Veeran rannassa (myös avantouintipaikka).

 

 

Katso suosituslinkkejämme