Puumala Suomeksi Puumala In English Puumala Na Russkom German

Puumalan kunta ottamassa käyttöön osittain maksuttoman varhaiskasvatuksen

Puumalan kunta on siirtymässä Suomen ensimmäisten kuntien joukossa osittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen. Kunnan päätöksentekoon on tulossa malli, jossa jokaiselle puumalalaiselle lapselle tarjotaan viikoittain 20 tuntia maksutonta varhaiskasvatusta. Maksuttomuus on määrä ottaa käyttöön 1.5.2017 alkaen.

Käytännössä osittainen maksuttomuus tarkoittaa myös sitä, että kokopäivähoidossa olevien lasten maksut käytännössä puolittuvat nykyisestä. Enimmillään tämä voi euroissa tarkoittaa yksittäisen lapsen osalta noin 1600 euroa pienempää päivähoitomaksua vuosittain.

Kunnanjohtaja Matias Hildenin mukaan muutokselle löytyy useita eri perusteluja. Kunta haluaa kannustaa perheitä varhaiskasvatuksen käyttöön ja osaltaan pienentää kannustinloukkuja, joita päivähoitomaksut vanhemmille saattavat aiheuttaa.

”Haluamme myös entisestään profiloitua lapsiperheystävällisenä kuntana. Olemme jo aiemmin olleet lapsiperheiden osalta lievästi muuttovoittoinen kunta, mutta pienen syntyvyyden vuoksi haluamme vahvistaa edelleen tätä kuvaa. Meillä on myös kouluissa varsin pienet ryhmäkoot, joten lasten määrän nousemiselle on hyvät edellytykset. Myös lasten harrastusmahdollisuuksiin on viime aikoina panostettu merkittävästi”, toteaa kunnanjohtaja Matias Hilden.

Hildenin mukaan yksi peruste maksuttomuudelle on myös se, että kunnalla on taloudellisesti hyvä tilanne, ja tästä johtuen kunta on muun muassa keventänyt verotusta viime vuosina. Varhaiskasvatusmaksujen osittaisella poistamisella voidaan siten myös lisätä perheiden ostovoimaa.

Asiaa käsittelee maanantaina 20.3. kunnan hyvinvointilautakunta. Lopullisesti asiasta päättää kunnanvaltuusto 2.5. pidettävässä kokouksessaan, mutta Hilden uskoo asialle löytyvän poliittista yksimielisyyttä.

Lisätiedot: kunnanjohtaja Matias Hilden, puh. 050 375 8541, matias.hilden@puumala.fi